Sadoveanu mai e actual? Să fim sinceri … nu, să fim serioși … este!

La împlinirea a 134 de ani de la nașterea scriitorului Mihail Sadoveanu, Rotary Club Piatra-Neamț 2005 a organizat simpozionul cultural ”Sadoveniana”. Evenimentul a avut loc miercuri seara la Central Plaza Hotel.DSC_0784

Deschiderea a făcut-o președintele clubului Rotary, George Grigorean, care a declarat că  s-a format deja o tradiție în a organiza astfel de  activități care să aducă în atenția publicului mari oameni de cultură.

Prezent printre cei care au vorbit despre marele scriitor român, Emil Nicolae a făcut o introducere relatând despre legaturile dintre Mihail Sadoveanu și ținutul Neamțului. A menționat calitățile scriitorului de cititor, povestitor și recitator și a prezentat publicului două filmulețe în care se putea auzi vocea lui Sadoveanu.

Profesor doctor Olimpia Magda Iftimie a preferat să vorbească celor prezenți despre problematica clasicității stilului sadovenian, realizând o scurta analiză asupra operelor. De asemenea  a amintit și de critica de specialitate care s-a preocupat îndelung de scrierile sadoveniene.

”Sadoveanu mai e actual? Să fim sinceri …  nu, să fim serioși … este!” Așa a început prelegerea prof.dr. Adrian G. Romila contrariind pe cei prezenți. Explicația a venit imediat: ” Fără Sadoveanu nu se poate, este canonic pentru literatura română. Este un scriitor valoros și nu aș avea cum să îi contest valoarea. În același timp proza lui este de o masivitate, întindere care nu mai prinde la un cititor grabit care s-a mutat pe ecranul gadgeturilor. Sadoveanu se adresează umaniștilor care au rabdare și sunt dispuși să facă eforturi să citească o astfel de proză.”

Elevi ai Liceului de Arte ”Victor Brauner” din Piatra-Neamț, sub îndrumarea profesorilor Leonid Ciobanu și Maricica Gheorghieș au interpretat cateva partituri reușind să aducă publicul prezent, prin muzică, mai aproape de poezie, povestire sau critică literară.

Aparitii in ziar:

https://www.youtube.com/watch?v=Gdc1s2ut5U0

http://vestea.net/pentru-iubitorii-de-carte-seara-sadoveniana

http://www.ziarpiatraneamt.ro/sadoveanu-mai-e-actual-sa-fim-sinceri-nu-sa-fim-seriosi-este

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/a-sadoveanu-mai-e-actuala–176415.html

No Comments Yet

Comments are closed