Premiera nationala la “Serile Rotary”

2013 Sever 11.12 Brauner 3

Miercuri, 12 decembrie 2013, Rotary Club Piatra Neamt 2005 a organizat la Hotel Central Plaza, un moment cultural prin care s-au marcat cei 110 ani de la nasterea pictorului Victor Brauner (1903-1966-2013).

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul presedintelui comunitatii evreiesti din Piatra Neamt, scriitorul si criticul de arta Emil Nicolae .

Doi tineri ai Liceului de arta Victor Brauner, Emanuel Arsinte(acordeon) si Ovidiu Pintilie (chitara) au sustinut un moment artistic, menit sa deschida simturile pentru ceea ce avea sa urmeze .

Invitatii au putut viziona doua filme, in premiera nationala (produse in Franta de TF 1 in anii 1961 si 1965), cu si despre Victor Brauner. Primul film, descoperit in Romania, este unul relativ scurt dar care reflecta foarte bine emotiile, trairile si caracterul pictorului Victor Brauner in raport cu Margitt si societatea pariziana din acele timpuri. Al doilea film, din arhivele francezilor, a adunat cateva interviuri cu celebrul pictor in care povesteste despre simbolistica operelor sale dar si o interventie a celebrului scriitor argentinian, Ernesto Sabato, despre artist. Aceste filme au fost completate de o prezentare a albumului de arta “Victor Brauner si insotitorii” de Emil Nicolae, editura Hasefer, Bucuresti, 2013 .

“S-a potrivit invitatia celor de la Rotary de a colabora la infaptuirea acestui moment cultural, cu primirea filmului din Franta. Pot spune ca, in vara, la Sinagoga Catedrala Baal Sem Tov din Piatra Neamt, filmul descoperit de noi, a fost prezentat in premiera mondiala. Am facut schimb cu francezii si ne-au trimis ceea ce aveau e. Filmul primit este difuzat pentru prima data in Romania” a relatat scriitorul Emil Nicolae .

Presedintele Rotary Club Piatra Neamt 2005, Sever Dumitru Ciubuca a declarat ca “suntem onorati ca am reusit sa atragem si sa concentram atat de multe energii pozitive la debutul unui nou proiect marca Rotary Piatra Neamt “Serile Rotary” . Aceasta prima seara, are o incarcatura emotionala deosebita, fiind dedicata memoriei artistului Victor Brauner, originar  din Piatra Neamt . Buddha spunea “Suntem ceea ce gandim” . Ma bucur ca astazi, noi rotarienii si prietenii nostri, am ales sa fim impreuna si, cu bucurie, cu bunavointa, sa impartasim din experientele si cunoasterea noastra.

Va invitam cu mare drag si la urmatoarele Seri Rotary ! “

2013 Sever 11.12 Brauner 1

No Comments Yet

Comments are closed