Minicupa “Pui de munțoman”

În zilele de 9-10-11 iunie 2017, în Tabăra de la Bicăjel s-a desfășurat evenimentul Minicupa “Pui de munțoman” organizat de C.E.T. Dr.Gheorghe Iacomi din Piatra Neamț cu sprijinul: Asociația ROTARY CLUB PIATRA NEAMT 2005, Grupul de firme TCE 3 BRAZI S.A., LAFOR S.R.L. si Fundația AUTONOM.

Beneficiarii acestei tabere au fost 36 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, la care se adaugă 32 de tineri cu vârste cuprinse între 15 si 18 ani, voluntari din programul “The Duke of Edinburgh’s International Award”, la care se adauga aproximativ 15~20 adulți însoțitori de copii, la care se adaugă 10 organizatori membri în club.

Locația aleasă pentru desfășurarea concursului este cabana Crivăț din Bicăjel, o zonă deosebit de frumoasă, mai putin cunoscută publicului larg, cu 75 locuri de cazare și o poiană mare unde se pot organiza diverse jocuri și ateliere.

Majoritatea participanților a sosit încă de vineri, 9 iunie. A urmat cazarea și acomodarea, cunoașterea împrejurimilor, a tinerilor voluntari, a organizatorilor.

Ziua de sâmbătă a început cu o înviorare distractivă atât pentru copii, cât și pentru adulți, ce ne-a umplut de energie și la propriu și la figurat, pe ritm de RUSSKAJA – Energia.

A urmat împărțirea pe grupe a participanților și înmânarea tricourilor taberei. Fiecare din cele 6 grupe, cu copii de vârste apropiate, au fost atent supravegheate de câte doi tineri voluntari.

O parte din voluntari au ajutat la pregătirea prânzului și cinei, alții au ajutat la pregătirea atelierelor de lucru: pictură, traseu și orientare, alpinism, tiroliană, paintball, tras la tinta, cursă distractivă cu obstacole.

În prima parte a zilei, după micul dejun, toți participanții au plecat cu Tavi și cu tinerii responsabili de grupe într-o mică drumeție prin Cheile Bicăjelului, cu urcuș până sub Piatra Kerecului. Coborârea a fost un pic cam dificilă pentru începători, dar toată lumea a ajuns cu bine înapoi în tabără, chiar și părinții însoțitori.

La întoarcerea din traseu, toate grupele au trecut prin rotație pe la fiecare atelier făcând pauză doar pentru masa de prânz și pentru a-și încărca bateriile. Multumim bucătarului Alex si ajutoarelor lui, care au pregătit o mâncare suficient de bună încât a fost apreciată chiar și de cei mofturoși.

Astfel, toți copiii și tinerii s-au distrat la tiroliană, supravegheați îndeaproape de Iulian, membru vechi al clubului și tată a doi copii din tabară, ajutat la pus hamuri, la scos hamuri și la prinderea copiilor la sosire de câțiva voluntari.

Mici sau mari, toți copii și-au învins teama de inălțime și s-au cățarat pe stâncă în siguranță. Colegii noștri, Irina, Flori și Florin nu au lăsat corzile din mână până când nu s-au cățărat cu toții.

Anul acesta, atelierul de pictură a avut ca temă Steagul taberei. La final, Brandușa, colega și artista noastră, a pregatit toate pânzele pentru a fi expuse în tabără.

Opțional, cine a dorit s-a distrat puști cu aer comprimat si cu bile cu vopsea. Cei mari s-au luptat într-un meci de paintball, pe echipe, iar cei mici au tras la țintă.

După cină a urmat focul de tabără, pregătit de nea Ion – cabanierul, într-un loc numai de el știut, la care s-a ajuns cu greu. A meritat. Căldura focului i-a făcut să uite urcușul la ceas de seară. În jurul lui, copiii s-au întrecut în cântece, poezii, ghicitori și glume, fiecare câștigându-și astfel frontala atât de necesară în drumeția nocturnă de la întoarcere.

A doua zi, duminică, după înviorarea deja consacrată și un mic dejun consacrat, Narcisa impreună cu câțiva tineri voluntari cu experiență din club au pregatit cursa cu obstacole, cursă care în fiecare an se îmbogățește cu unul-două obstacole. Distracția a fost maximă, adulții spectatori au dat si ei repede in mintea copiilor, spre deliciul celor din urma, nerezistând tentației de a participa și ei la cursă.

Minicupa s-a încheiat cu înmânarea diplomelor ”PUI DE MUNȚOMAN”, mulțumiri adresate organizatorilor, tinerilor și sponsorilor, cu speranța că ne vom întâlni și la anul mai bine organizați și cu mai multe provocări.

Iată câteva impresii ale copiilor:

Mihnea Savin

Mi-a plăcut mult tiroliana și trasul la țintă. A fost destul de interesantă și înviorarea. Chiar și la pictură a fost frumos. La alpinism mi-a fost puțin frică.

Teodora Savin

Și mie mi-a plăcut să mă dau cu tiroliana – m-am dat de trei ori … Mi-a plăcut și alpinismul, numai că nu am putut să mă cațăr prea mult. Sper că la anul să reușesc până în vârf. Cursa cu obstacole și pictura au fost cele mai distractive.

 

 

GROSU OTILIA ȘTEFANIA

Am acceptat ușor să vin în această tabără Micul Munțoman pentru că știam c-o să fie minunat.

Cum am ajuns, am primit tricouri care să ne reprezinte și-am intrat într-o lume tânără, sportivă și distractivă.

Deși nu aveam internet si semnal la telefon, am și uitat de ele prin activitățile la care am participat, iar timpul a trecut foarte repede.

Am învățat alpinismul, m-am dat cu tiroliana,  am participat la multe jocuri care mi-au amintit de poveștile din copilaria mamei și la întrecerea în cursa cu obstacole.

Am avut și foc de tabără cu cântece la chitară, poezii și ghicitori în jurul lui. Tinerii care erau cu noi ne-au ajutat să ne integrăm ușor.

De asemenea nimeni n-a plecat fără să fie premiat.

Aș reveni cu bucurie oricând în această tabără!!!

 

Matei Mazarianu  

Eu sunt Matei Mazarianu  și sunt bucuros c-am participat la tabăra Micul Munțoman.

Am învățat multe lucruri frumoase: alpinism,tiroliană. Mi-au plăcut întrecerile, mâncarea care era foarte gustoasă și înviorarea de dimineață.

Sper să  mai revin in această tabără.

No Comments Yet

Comments are closed